Kara mürver, adını koyu renkli mor meyvelerinden alan bir bitkidir. Eski Avrupa’da “cadıları uzak tuttuğuna” inanılan kara mürver ya da diğer adıyla mürver ağacı, Avrupa coğrafyasında yaygın olarak kullanılmıştır. Bugün daha çok Batı Asya, Kuzey Afrika, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişen kara mürver, geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Çiçeklerinin meyveye dönmesiyle kırmızı küçük dallardan sarkan koyu mor meyveleri ile dikkat çeken bir bitkidir. Çok eski dönemlerden günümüze kadar, zengin bir besin ve şifa kaynağı olarak kullanılan kara mürver, içerdiği çok yüksek oranda A ve C vitaminleri ile tam bir antioksidan kaynağı olup geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan önemli bir meyvedir.
Karadut, moraceae familyasına ait ağaçlarda yetişen, lezzetli siyah renkli bir meyvedir. Kara dut, yenilebilir meyveleri için yüzlerce yıldır Batı Avrupa'dan Çin'e kadar pek çok coğrafyada yetiştirilmiştir. Kara dutun ilk olarak Mezopotamya'nın ve İran'ın dağlık bölgelerinde yetişmeye başladığı sanılmaktadır. Günümüzde Afganistan, Irak, İran, Hindistan, Pakistan, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, İsrail ve Türkiye'ye kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu bölgelerde Farsça kökenli bir isim olan dut veya şahdut şeklinde adlandırılmıştır. Daha çok reçel ve şerbet yapımında kullanılan karadut, içerdiği yüksek lif oranı, mineraller ve A, B, C, D, E, K vitaminleri ile oldukça zengin içeriklidir. Bu yönüyle günümüzde geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kullanım: Günlük olarak sabah-akşam, aç karnına, 1 tatlı kaşığı kullanılması tavsiye edilir. Tercihen tok karnına da tüketilebilir.
Miktar: 680gr