Andız ya da andız ağacı, servigiller familyasından 10–15 m boyunda bir ağaç türüdür. Doğu Akdeniz bölgesinde, Güney Yunanistan, Güney Türkiye, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda yetişen çok değerli bir ağaçtır. Ağacın yaprağı ve meyveleri çok eski çağlardan bu yana geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmıştır. Günümüzde andız ağacının meyvesinden andız özü yapılır. Andız ağacının meyveleri çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. E vitamini ve Kalsiyum yönünden de oldukça zengindir. Bu yönüyle andız özü günümüz geleneksel tıbbında sıkça kullanılmaktadır.
Kullanım: Günlük olarak sabah-akşam, aç karnına, 1 tatlı kaşığı kullanılması tavsiye edilir. Tercihen tok karnına da tüketilebilir.